دوسالانه های بین المللی هنر؛ چالش ها و دستاوردها

ساحت فرهنگی و هنری هر قوم و ملتی نشان از جهان بینی و نگرش آنان به زندگی دارد. ساحتی که بدون هر گفتار از پیش تعیین شده ای می تواند گویای عمیق ترین لایه های درونی جامعه باشد. بی شک هنر آینه تمام نمای وضعیت اجتماعی و جایگاه هر کشور در جهان است. از این رو، رویدادهای بین المللی در عرصه هنر می توانند فرصتی برای ارائه دستاوردهای فرهنگی در قالب گزاره های هنری باشند.

فضای هنری امروز بیش از پیش تمایل دارد تا با وام گیری از صنایع دستی و هنرهای بومی که علاوه بر بیان ویژگی های اقلیمی و جغرافیایی، نشانگر توانمندی گذشتگان برای سازگاری با محیط زندگی و بازتابی از عقاید و اندیشه هایشان است، به خلق آثار هنری به مفهوم هنرهای زیبا (fine art) بپردازد.

بینال فاین کرفت(fine craft) فرانسه نمونه بارز و شاخصی است از نمایشگاه هایی که به تلفیق صنایع دستی و هنرهای زیبا می پردازد و تا به امروز سه دوره آن برگزار شده است. این نمایشگاه دو بخش دارد: کشورهای مدعو و هنرمندان مستقل. کشورهای مدعو به صورت کیوریتورال در این نمایشگاه حضور خواهند داشت. هنرمندان و کیوریتورهای حاضر در این نمایشگاه به گونه ای راوی پیشینیان و پرچمدار آیندگان هستند.

ایران یکی از یازده کشور مدعو در چهارمین نمایشگاه مذکور با عنوان Revelation است. رجحانه حسینی که کیوریتوری بخش ایران را بر عهده دارد، از طریق انجمن بین المللی سرامیک که در آن عضویت داشت به  Atelier d’art فرانسه معرفی شد. پس از نامه نگاری های مقدماتی و رایزنی هایی که از اردیبهشت ماه 1397 با ایشان و مسئولین بینال فاین کرفت فرانسه به عمل آمد، حضور ایران با 14 اثر قطعی شد.

رجحانه حسینی به عنوان یکی از سرامیست های فعال با عضویت پیوسته در انجمن هنرمندان سفالگر رایزنی هایی را برای فراهم آوردن فضای اسپانسری این نمایشگاه با انجمن هنرمندان سفالگر به عمل آورد. انجمن برای ایجاد موقعیت برای هنرمندان سرامیست ایران، خواستار برگزاری نمایشگاه، انتخاب سه اثر و ارسالشان به نمایشگاه فاین کرفت شد. در این راستا فراخوانی صورت پذیرفت و دو نشست توجیهی برای شرح عنوان و اهداف نمایشگاه مذکور در سالن امیرخانی و دفتر انجمن برگزار گردید. انجمن طی تبلیغات گسترده از اعضای خود برای شرکت در این نمایشگاه دعوت به عمل آورد. آثار منتخب مرحله نخست در آبان ماه 1397 در گالری ابد به نمایش در آمدند. از این نمایشگاه یک اثر برای ارسال به دوسالانه راه یافت. در مجموع ده هنرمند با 14 اثر در این نمایشگاه فاین کرفت پاریس حضور یافتند.

مشکلات برای ارسال آثار به دلیل تحریم های صورت پذیرفته از دی ماه 1397 با قطعی شدن حضور و چاپ نام ایران در برنامه نمایشگاه آغاز شد. رجحانه حسینی و فرزاد فرجی (رییس انجمن هنرمندان سفالگر) برای حل این مشکل از ارگان ها و سازمانهای دولتی متعددی درخواست همکاری داشتند. ریاست محترم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، معاونت محترم صنایع دستی، رئیس محترم مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد، مدیرکل همکاری های فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رایزن فرهنگی ایران و فرانسه، مسئول گردشگری سفارت جمهوری اسلامی ایران، مدیر کل دیپلماسی عمومی، دبیر محترم سفارت جمهوری اسلامی و سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران در فرانسه در این مسیر همیاری و همکاری داشتند.

انجمن هنرمندان سفالگر با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در آخرین فرصت باقی مانده توانستند آثار را به فرانسه ارسال نمایند.

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزن فرهنگی ایران در فرانسه در ترخیص آثار مساعدت لازم را به عمل آورده و در حین برگزاری این نمایشگاه در پاریس فرانسه نیز از کیوریتور (خانم حسینی) و هنرمندان حمایت به عمل خواهند آورد.

حمایت های مادی و معنوی مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی  نیز در این مسیر پرفراز و نشیب قابل قدردانی است.

رجحانه حسینی کیوریتور بخش مدعو این نمایشگاه با همکاری ارگانهای ذکر شده مسیر سختی را برای حضور هنرمندان در نمایشگاه فاین کرفت فرانسه طی نمود تا نماینده قابلی برای نشان دادن جهان بینی عمیق و بسیط هنرمندان و مردمان ایران زمین باشند. مردمانی که در طی اعصار متوالی با داشتن سختی های فراوان به مدد هنر، امید را در دل خود و دیگران روشن نگاه داشته اند.

انجمن هنرمندان سفالگر  از انتخاب شایسته خانم حسینی به عنوان کیوریتور و نماینده جامعه هنری ایران برخود می بالد و برای تمامی هنرمندان راه یافته در این نمایشگاه و جامعه سرامیک و سفال ایران، روزها و لحظات پرافتخار بی شماری را آرزومند است. هیات مدیره انجمن هنرمندان خرسند است که در این رویداد سهم کوچکی را برعهده داشته و امید داریم این دست از رویدادها برای تمامی هنرمندان مداوم و تاثیرگذار باشد.

آرزو زرگر

انتشار این مطلب با ذکر منبع بلامانع است